Artikkelien Hakukone

Koiran ikä Valitse koiran ikä tai hae kaikkia jättämällä kenttä tyhjäksi

Pentu Aikuinen Seniori

Koiran terveys ja hoito Valitse tietty aihe, jos tiedät mitä etsit. Jätä kenttä tyhjäksi, kun haluat hakea kaikkia tietynikäisiä koiria koskevia artikkeleita. Voit myös valita aiheen oikean sivun ehdotuksistamme.

Oletko valmis ottamaan koiran?
Koiran tai pennun tuloon valmistautuminen
Koiran tai pennun terveys
Koirasta tai pennusta huolehtiminen
Koiran tai pennun kouluttaminen
Koiran tai pennun ruokinta

Koiran tai pennun tuloon valmistautuminen

Näiltä sivuilta saat kaikki tiedot, joita tarvitset koiran tuloon valmistautumiseen. Voit lisäksi lukea sopivan koirarodun valinnasta. Annamme myös vinkkejä hyvän kasvattajan tai löytöeläintalon löytämiseen.

Koiran tuloon valmistautuminen

Ennen koiranpennun tuloa on muutamien asioiden hyvä olla kunnossa, jotta koiran elämä kotona alkaa mukavasti.

Ruoka- ja vesikupit

Tarjoa ruoka ja vesi painavista keraamisista tai teräksisistä astioista. Muoviastiat päätyvät todennäköisesti puruleluiksi, jotka vetävät puoleensa kaikenlaisia bakteereja. Raskasta kuppia ei ole myöskään yhtä helppo kaataa vahingossa.

Jos koiralla on pitkät luppakorvat, kannattaa valita erityinen kapea kuppi. Näin koiran korvat eivät kastu tai sotkeudu ruokaan.

Omistajan yhteystiedot

Kaikilla koirilla on hyvä olla kaulapannassa omistajan nimi ja osoite. Kaulapantaan kannattaa merkitä myös omistajan puhelinnumero. Voit ostaa eläinkaupasta tai esimerkiksi internetistä koiran kaulanpantaan pujotettavia laattoja, joihin yhteystiedot voi kirjoittaa.

Kaulapannat voivat irrota tai rikkoutua, joten suosittelemme myös mikrosirun laittamista koiralle. Se on nopea, kivuton, kestävä ja tehokas tapa. Pyydä eläinlääkäriä laittamaan koiralle mikrosiru. Siten lisäät iloisen jälleennäkemisen todennäköisyyttä siinä tapauksessa, että koira karkaa. Kysy kasvattajalta tai löytöeläintalosta, onko pennulle jo laitettu mikrosiru. Muista kysyä myös, miten sirulla olevat yhteystiedot voi päivittää.

Jos aiot käyttää koiraa jalostukseen, muista selvittää lupa- ja rekisteröintiasiat.

Jotain suuhun sopivaa

Koirat rakastavat pureskelemista ja pentu, jonka hampaat ovat puhkeamassa, pureskelee kaikkea suuhunsa sopivaa. Jos haluat suojella sukkiasi, kenkiäsi ja sohvaasi, osta pennulle puruleluja, joihin se voi upottaa hampaansa. Varmista kuitenkin, että lelut ovat kestäviä eivätkä ne ole myrkyllisiä tai liian kovia pennun hampaille. Älä jätä pentua koskaan ilman valvontaa minkään esineen kanssa, johon se voi tukehtua, josta voi irrota tikkuja pennun suuhun tai josta se voi saada sähköiskun.

Lelut

Koiranleluja on saatavana uskomaton valikoima aina pehmoleluista palloihin ja naruleluista frisbeeihin. Voit tutustua niihin eläinkaupassa tai internetissä. Lelut on suunniteltu tekemään leikki- ja koulutushetkistä entistä hauskempia – sekä sinulle että koirallesi.

Turkinhoitovälineet

Pennulle turkinhoito ei merkitse ainoastaan takkujen selvittämistä ja ulkonäöstä huolehtimista. Se on myös yhdistävä kokemus, joka muistuttaa pentua sen emosta. Osta eläinkaupasta kampa tai harja päivittäisiä turkinhoitorutiineja varten. Erilaiset turkit tarvitsevat erilaisen harjan – kysy myymälän henkilökunnalta, pennun kasvattajalta tai muilta saman rodun omistajilta neuvoa.

Myös koiran kynnet on leikattava säännöllisesti ja pentua on kylvetettävä ajoittain. Hanki siis myös kynsileikkurit ja koirashampoota.

Turvaportit

Tutkimusretkeilevälle pennulle portaat, parvekkeet ja altaat ovat kiellettyjä alueita. Turvaportit huolehtivat siitä, että pentu ei pääse luvattomiin paikkoihin, kun et ole valvomassa sitä. Portti voi suojata myös huonekaluja ja arvoesineitä pennun pysäyttämättömältä pureskeluvimmalta.

Kuljetuslaatikko

Käytit ehkä jo kuljetuslaatikkoa, kun hait pennun kotiin. Niin kauan kuin pentu voi kääntyä kuljetuslaatikossa mukavasti, sitä voi käyttää hyvin myös sisätiloissa. Koirat eivät tee mielellään tarpeitaan omalle makuupaikalleen, joten kuljetuslaatikko on oiva apuväline sisäsiisteyskasvatuksessa ensimmäisten viikkojen ajan, kun koira totuttelee uusiin rutiineihin. Voit käyttää sitä myös autossa, kun teette matkoja suureen maailmaan. Yöllä pentu voi nukkua kuljetuslaatikossaan. Kun päästät sen ulos sopivin väliajoin, pentu ei sotke lattiaa.

Sisäsiisteys

Kun pentu tulee uuteen kotiin, varaudu siihen, että vahinkoja sattuu. Pienen pennun pidätyskyky on vielä kovin rajallinen eikä vahingoista saa suuttua pennulle, sillä se ei vielä ymmärrä mistä on kyse. Pennun sisäsiistiksi opettaminen vaatii hiukan aikaa ja panostusta, mutta kun jaksat olla määrätietoinen, pentusi oppii jutun juonen ja pikkuhiljaa jopa pyytämään ulos tarpeilleen.

Paras tapa opettaa pentu sisäsiistiksi on käyttää sitä ulkona mahdollisimman usein: aina kun se on herännyt, syönyt, leikkinyt tai näyttää etsivän paikkaa tarpeiden tekoon. Mitä useammin pentu pääsee tekemään tarpeet ulos, sen nopeammin se oppii, ettei sisälle niitä tehdä. Muista kehua ja palkita pentu aina, kun se on toiminut oikein.

Jos pentu joutuu olemaan päivisin yksin, on hyvä opettaa se käyttämään myös ”sisävessaa”. Laita ulko-oven läheisyyteen riittävästi sanomalehteä. Ja sama pätee tässäkin. Kun pentu on herännyt, syönyt jne. nosta se sanomalehtien päälle ja palkitse, kun tarpeet on tehty.

Koiran ensimmäinen ruoka

Uusi koti on koiran elämässä iso muutos. Yksi tärkeimmistä asioista, jonka voit tehdä, on antaa koiralle kulhollinen ruokaa, johon se on tottunut. Se saa koirasi tuntemaan itsensä tervetulleeksi ja olonsa turvalliseksi.

Myöhemmin voit päättää, mitä ruokaa haluat jatkossa antaa koiralle. Sekoittamalla vähitellen uutta ruokaa vanhaan ruokaan noin viikon ajan voit totuttaa koiran uuteen ruokavalioon.

Pedigree on tutkinut koirien ravitsemusta 40 vuoden ajan. Siten olemme voineet varmistaa, että ruokamme sisältävät täsmälleen oikean määrän proteiinia, hiilihydraatteja, rasvaa ja kuitua kaikenikäisille koirille.

Tutustu Pedigreen koiranruokiin >

Kaulapanta ja talutushihna

Koiranpennun vieminen kävelylenkeille on mahdollista vasta sitten, kun se on saanut kaikki rokotukset. Voit kuitenkin hyödyntää sitä edeltävän ajan totuttamalla pennun kaulapantaan ja talutushihnaan. Siten pentu on jo tottunut niihin, kun koittaa aika tutkia maailmaa toden teolla.

Kaulapantoja ja talutushihnoja on saatavana useista eri materiaaleista. Nailonista tai pehmeästä nahasta valmistettuja kaulapantoja suositellaan, sillä ne kasvavat pennun mukana. Säädä solkea niin, että pystyt pujottamaan pari sormea pannan ja pennun kaulan väliin. Tarkista kaulapannan sopivuus säännöllisesti. Pennut kasvavat hämmästyttävän nopeasti.

Jos kyseessä on erittäin pieni koira kuten esim. toy-koira, valjaat saattavat olla koiralle pantaa parempi vaihtoehto, sillä ne suojaavat koiran haurasta kaulaa. (Muista varmistaa, että myös valjaissa on yhteystietosi.)

Pennun ensimmäinen eläinlääkärikäynti

Kysy tutuilta koiranomistajilta suosituksia hyvästä eläinlääkäristä tai käytä hakukonetta paikallisen eläinlääkäriaseman löytämiseen. Vie koira eläinlääkärille heti, kun se on tottunut sinuun ja uuteen kotiinsa. Yleistarkastuksen lisäksi eläinlääkärin kanssa on hyvä keskustella madottamisesta ja rokotuksista sekä mikrosirun laittamisesta koiralle.

Ota makupaloja mukaasi ja tee eläinlääkärikäynnistä koiralle mieluinen kokemus. Sopivan eläinlääkärin ja myönteisen asenteen avulla eläinlääkärillä käynnistä muodostuu koiralle hauska, eikä pelottava kokemus.

Vakuutus

Kysy eläinlääkäriltä arviota hoitokustannuksista ja koiran vakuutuksesta. Mieti, minkä tasoisen vakuutuksen tarvitset ja vertaile tarjouksia. Muista kysyä vakuutusyhtiöistä myös niiden käytännöistä ennen vakuutuksen ottamista.
Koiran tuloon valmistautuminen

Bookmark and Share

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Koirankestävä koti
Koirankestävä koti Varmista kotisi koirankestävyys ennen uuden koiran tuloa More >
Hyvän eläinlääkärin löytäminen
Hyvän eläinlääkärin löytäminen Kuinka löytää hyvä eläinlääkäri ja mitä häneltä voi odottaa? More >
Miten tutustutan kissan ja uuden koiran toisiinsa?
Miten tutustutan kissan ja uuden koiran toisiinsa? Auta koiraa ja kissaa ystävystymään More >
/koiran-terveydesta-huolehtiminen/koiran-tai-pennun-tuloon-valmistautuminen/koiran-tuloon-valmistautuminen