Artikkelien Hakukone

Koiran ikä Valitse koiran ikä tai hae kaikkia jättämällä kenttä tyhjäksi

Pentu Aikuinen Seniori

Koiran terveys ja hoito Valitse tietty aihe, jos tiedät mitä etsit. Jätä kenttä tyhjäksi, kun haluat hakea kaikkia tietynikäisiä koiria koskevia artikkeleita. Voit myös valita aiheen oikean sivun ehdotuksistamme.

Oletko valmis ottamaan koiran?
Koiran tai pennun tuloon valmistautuminen
Koiran tai pennun terveys
Koirasta tai pennusta huolehtiminen
Koiran tai pennun kouluttaminen
Koiran tai pennun ruokinta

Koiran tai pennun terveys

Terve koira on onnellinen koira. Näiltä sivuilta löydät kaiken tarvitsemasi tiedon koiran terveydestä huolehtimiseen. Voit lukea rokotuksista, madottamisesta, kirppujen häätämisestä ja merkeistä, joista tietää, että koiralla ei ole kaikki hyvin.

Rokotukset

Suojaa koiranpentuasi

Koiranpennut ovat alttiita epämiellyttäville infektioille, kuten penikkataudille, koirien tarttuvalle hepatiitille, parvovirukselle ja raivotaudille. Kun pentu on vielä emonsa kanssa, se saa maidon kautta väliaikaisen suojan tartuntoja vastaan.

Kun pentu vieroitetaan, se ei voi olla muiden koirien seurassa tai leikkiä paikassa, missä on ollut muita koiria, ennen kuin se on saanut toisen rokotteensa.

Koiranpennun ensimmäisten rokotusten aika on noin kahdeksanviikkoisina. Niitä on tehostettava toisella rokotteella 2–4 viikkoa myöhemmin. Kun viet pennun kotiin, varmista, että saat kaikki tarvittavat tiedot sen rokotuksista – mitä se on jo saanut ja mitä vielä tarvitaan.

Rekisteröi koiranpentusi eläinlääkäriklinikan asiakkaaksi heti kun mahdollista ja varaa sille aika hyvissä ajoin. Eläinlääkäri voi auttaa monissa koiran terveyttä ja hoitoa koskevissa kysymyksissä, joten älä epäröi tehdä listaa mieltäsi askarruttavista asioista.

Vuosittainen tehoste kaikille koirille

Koira pysyy terveenä, kun se saa tehosterokotteen joka vuosi.

Miksi koira tarvitsee rokotteita?

Rokotteet suojaavat koiraa sairauksilta, joista osa on hengenvaarallisia ja jotka voivat tarttua muihin koiriin.

Koiranpennun ensimmäinen rokotus annetaan tavallisesti kahdeksan viikon iässä. Seuraavan annoksen vuoro on n. 12-viikkoisena. Koiranpennulla ei ole täydellistä suojaa, ennen kuin kaksi viikkoa on kulunut toisesta rokotekerrasta. Tämän jälkeen noudatetaan yleistä rokotusohjelmaa.

Rokote kennelyskää vastaan on suositeltava sellaisille koirille, jotka viettävät aikaa koirahoitolassa tai ovat muuten paljon tekemisissä toisten koirien kanssa esimerkiksi koulutuksen tai näyttelyiden yhteydessä.

Parvovirus – tärkeä rokote

Erittäin helposti tarttuva parvovirus aiheuttaa vaarallisen taudin. Se vaikuttaa koiranpennun suolistoon, imukudoksiin ja luuytimeen ja aiheuttaa nopeasti ruokahalun menetystä, kuumetta, oksentelua ja ripulia. Yli 90 prosentissa hoitamattomista tapauksista virustartunta johtaa kuolemaan. Suomessa käytössä oleva kolmoisrokote sisältää parvon, penikkataudin sekä tarttuvan maksatulehduksen.

Parvovirus on vain yksi monista syistä antaa koiralle rokotteet. Ennen kuin koira on rokotettu, pidä se kaukana muista koirista ja niiden ulosteista. Infektion leviämiseen ei tarvita suoraa kontaktia koirien välillä. Virus voi säilyä maaperässä jopa vuoden, joten maan nuoleminen saattaa riittää.

Jos epäilet, että koirallasi on parvovirus, toimi nopeasti. Mitä nopeammin hoito päästään aloittamaan, sitä vähemmän pysyvää haittaa se aiheuttaa.
Rokotukset

Bookmark and Share

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Mikrosiru
Mikrosiru Pitäisikö koirallani olla mikrosiru? More >
Koiran vilustuminen
Koiran vilustuminen Koiran vilustumisen ja yskän tunnistaminen ja hoito More >
Vastustuskyvyn parantaminen ruokavalion avulla
Vastustuskyvyn parantaminen ruokavalion avulla Paranna koiran vastustuskykyä lääketieteellisiä ja fyysisiä vaivoja vastaan. More >
/koiran-terveydesta-huolehtiminen/koiran-tai-pennun-terveys/rokotukset