Artikkelien Hakukone

Koiran ikä Valitse koiran ikä tai hae kaikkia jättämällä kenttä tyhjäksi

Pentu Aikuinen Seniori

Koiran terveys ja hoito Valitse tietty aihe, jos tiedät mitä etsit. Jätä kenttä tyhjäksi, kun haluat hakea kaikkia tietynikäisiä koiria koskevia artikkeleita. Voit myös valita aiheen oikean sivun ehdotuksistamme.

Oletko valmis ottamaan koiran?
Koiran tai pennun tuloon valmistautuminen
Koiran tai pennun terveys
Koirasta tai pennusta huolehtiminen
Koiran tai pennun kouluttaminen
Koiran tai pennun ruokinta

Koiran tai pennun terveys

Terve koira on onnellinen koira. Näiltä sivuilta löydät kaiken tarvitsemasi tiedon koiran terveydestä huolehtimiseen. Voit lukea rokotuksista, madottamisesta, kirppujen häätämisestä ja merkeistä, joista tietää, että koiralla ei ole kaikki hyvin.

Madot

Koirilla voi joskus olla valitettava tapa syödä toistensa ulosteita, ja niissä voi olla lukuisia erilaisia matoja. Madot voivat aiheuttaa epämiellyttäviä oireita, mutta nykyaikaiset lääkkeet ovat tehokkaita. Ei siis syytä huoleen.

Matojen ehkäisy

Et voi jatkuvasti valvoa, mitä koira suuhunsa pistää. Voit vaikuttaa asiaan keräämällä kotisi läheltä löytämäsi jätökset ja tekemällä sen aina oman koirasi ulosteille. Muista, että koirien madot voivat tarttua myös ihmisiin, etenkin lapsiin.

Jos koira on muuten terve, madot eivät välttämättä heti aiheuta oireita, joten tarkistuta asia aina, kun käytät koiraa eläinlääkärillä. Monilla koiranomistajilla on tapana antaa lemmikilleen matokuuri muutaman kuukauden välein. Eläinlääkäriltä saat ohjeita siihen, kuinka usein koira tulee madottaa ja millä lääkkeellä.

Ota heti yhteyttä eläinlääkäriin, jos koirallasi ilmenee seuraavia matojen aiheuttamia oireita:

• Kuuma, kuiva kirsu
• Väsymys, innottomuus lähteä kävelylle tai leikkiä
• Kehno ruokahalu
• Apeat, vetistävät silmät
• Kalpeat huulet ja ikenet
• Epätavallisen hajuinen hengitys
• Hakkaava yskä
• Punoittava, näppyinen tai ärtynyt iho
• Karvojen kuivuus ja irtoaminen
• Spagettia muistuttavat säikeet tai veri ulosteessa
• Kutiseva takapuoli, jota koira raahaa pitkin lattiaa

Kuinka usein koira pitäisi madottaa?

Koirat ovat alttiita kahdenlaisille madoille, sukkula- ja heisimadoille. Säännöllinen madottaminen on järkevää, koska koirasta ei välttämättä huomaa, että sillä on tartunta. Koiranpennut on madotettava heti kun ne ovat sopivan ikäisiä. Saat lisätietoja eläinlääkäriltäsi.

Matokuureja on olemassa monessa muodossa: jauheina, tabletteina, tahnoina ja nesteinä. Hoito on toistettava valmistajan ohjeiden mukaan, tavallisesti kolmen tai neljän kuukauden välein. Koiranpentu, jolla on kirppuja, on madotettava useammin, koska kirput kantavat usein matojen toukkia.
Madot

Bookmark and Share

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kirput
Kirput Kirppujen diagnosointi, hoito ja ehkäiseminen More >
Korvapunkit
Korvapunkit Ravisteleeko koirasi päätään tai rapsuttaa korviaan yli-innokkaasti? Sillä saattaa olla korvapunkkeja. More >
Lääkkeiden antaminen koiralle
Lääkkeiden antaminen koiralle Stressitön tapa antaa koiralle lääkkeitä More >
/koiran-terveydesta-huolehtiminen/koiran-tai-pennun-terveys/madot