Artikkelien Hakukone

Koiran ikä Valitse koiran ikä tai hae kaikkia jättämällä kenttä tyhjäksi

Pentu Aikuinen Seniori

Koiran terveys ja hoito Valitse tietty aihe, jos tiedät mitä etsit. Jätä kenttä tyhjäksi, kun haluat hakea kaikkia tietynikäisiä koiria koskevia artikkeleita. Voit myös valita aiheen oikean sivun ehdotuksistamme.

Oletko valmis ottamaan koiran?
Koiran tai pennun tuloon valmistautuminen
Koiran tai pennun terveys
Koirasta tai pennusta huolehtiminen
Koiran tai pennun kouluttaminen
Koiran tai pennun ruokinta

Koiran tai pennun terveys

Terve koira on onnellinen koira. Näiltä sivuilta löydät kaiken tarvitsemasi tiedon koiran terveydestä huolehtimiseen. Voit lukea rokotuksista, madottamisesta, kirppujen häätämisestä ja merkeistä, joista tietää, että koiralla ei ole kaikki hyvin.

Kirput

Kirput ovat tavallinen kiusanhenki koirilla. Ne aiheuttavat kovaa kutinaa ja allergisia oireita, ja voivat jopa välittää heisimatoja. Kuinka siis kirpuista pääsee eroon, ennen kuin niistä tulee todellinen ongelma?

Kirppujen diagnosointi

Opettele ensin tunnistamaan merkit:
  • jatkuva kutina
  • kuiva iho
  • allergiset oireet
  • takapuolen, hännän tai sisäkoiven pureminen
Jos koiralla ilmenee mitään näistä oireista, tutki huolellisesti sen iho (etenkin hännän ympäriltä) ja peti. Ongelman tunnistaa pienistä mustien pilkkujen rykelmistä. Ne ovat kirppujen jätöksiä. Jos haluat vielä varmistaa asian, pudota jätöksiä veteen. Niiden sisältämä veri värjää veden vaaleanpunertavaksi.

Koirallani taitaa olla kirppuja - mitä tehdä?

Eläinlääkäri voi määrätä sopivan hoidon, joka ei vahingoita koiraasi. Jos sinulla on muitakin koiria tai kissa, muista hoitaa myös ne kirppujen varalta.

Varsinainen kirppu on vain pieni osa ongelmaa. Kirppujen munia on vaikea nähdä. Vaikka olisit hoitanut jo koiran, matoilla ja koiran pedissä on todennäköisesti vielä jäljellä munia. Voit ostaa tehokkaita kotikäyttöön tarkoitettuja kirppusuihkeita.

Koska kirput kantavat usein heisimatojen toukkia, muista myös koiran madottaminen.

Kirppujen karkottaminen

Koska kirput ovat tavallinen ongelma, niiden varalle on kehitetty monenlaisia hoitomuotoja. Hoidon valinta riippuu koiran reaktioista, ongelman vaikeudesta ja halutusta lääkkeenantotavasta.

Kirppujen ehkäiseminen

Et voi estää koiraasi saamasta kirppuja. Päivittäinen harjaaminen on paras keino havaita ne varhaisessa vaiheessa. Käytä tiheää kampaa ja hukuta löytämäsi kirput saippuaveteen.
Kirput

Bookmark and Share

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Korvapunkit
Korvapunkit Ravisteleeko koirasi päätään tai rapsuttaa korviaan yli-innokkaasti? Sillä saattaa olla korvapunkkeja. More >
Madot
Madot Matojen ehkäisy, diagnosointi ja hoito More >
Lääkkeiden antaminen koiralle
Lääkkeiden antaminen koiralle Stressitön tapa antaa koiralle lääkkeitä More >
/koiran-terveydesta-huolehtiminen/koiran-tai-pennun-terveys/kirput