Artikkelien Hakukone

Koiran ikä Valitse koiran ikä tai hae kaikkia jättämällä kenttä tyhjäksi

Pentu Aikuinen Seniori

Koiran terveys ja hoito Valitse tietty aihe, jos tiedät mitä etsit. Jätä kenttä tyhjäksi, kun haluat hakea kaikkia tietynikäisiä koiria koskevia artikkeleita. Voit myös valita aiheen oikean sivun ehdotuksistamme.

Oletko valmis ottamaan koiran?
Koiran tai pennun tuloon valmistautuminen
Koiran tai pennun terveys
Koirasta tai pennusta huolehtiminen
Koiran tai pennun kouluttaminen
Koiran tai pennun ruokinta

Koiran tai pennun kouluttaminen

Onko sinulla kuriton koira, jonka kanssa olisi hyvä harjoitella perustottelevaisuutta? Käyttäytyykö koirasi hyvin, mutta haluaisit opettaa sille uusia temppuja? Olemme koonneet näille sivuille asiantuntijoiden neuvoja ja videoita, joista on apua koiran koulutuksessa.

Koiranpennun sosiaalistaminen

Pentu kohtaa joka päivä lukemattomia uusia kokemuksia: uusia ihmisiä, uusia eläimiä ja uusia paikkoja. Omistajan on huolehdittava siitä, että kokemukset ovat koiralle mahdollisimman miellyttäviä. Näin pennusta kasvaa rauhallinen, itsevarma ja ystävällinen koira.

Uudet ihmiset

Pentua ei voi ulkoiluttaa ennen kuin tarvittavat rokotukset on hoidettu. Jos pystyt kantamaan koiraa sylissäsi helposti, voit kuitenkin totuttaa sen autoihin, liikenteeseen, naapureihin, ystäviisi, postinjakajaan, busseihin ja juniin jo sitä ennen. Sisätiloissa pentu kannattaa totuttaa koviin ääniin kuten pesukoneen, puhelimen ja pölynimurin ääniin.

On tärkeää, että omistaja käyttäytyy näissä tilanteissa itsevarmasti ja iloisesti. Jos pentu stressaa, älä pakota sitä, mutta kehu pentua erityisen kovasti ja anna sille makupala aina, kun se reagoi uuteen asiaan hyvin. Vieraita kannattaa neuvoa koskettamaan ja ruokkimaan koiraa käden kämmenpuoli ylöspäin, sillä muutoin pentu saattaa pitää ystävälliseksi tarkoitettua elettä hyökkäävänä.

Jos pentu ei ole tottunut lapsiin, ne voivat aiheuttaa sille aluksi stressiä. Jos voit, tutustuta koira ensin hieman vanhempaan lapseen ja pyydä tätä välttämään äkkinäisiä liikkeitä ja korkeita ääniä. Anna lapsen silittää pentua ja antaa sille makupala. Älä kuitenkaan anna lapsen nostaa pentua syliin seisaaltaan, vaan ainoastaan silloin, kun lapsi istuu. Pentu saattaa nimittäin kiemurrella itsensä lapsen otteesta. Totuttuaan lapsiin kautta pentu oppii varmasti pitämään heistä. Muista silti, että lasta ei koskaan saa jättää koiran kanssa yksin.

Toiset koirat

Kun pentu on rokotettu, on aika lähteä lenkille tapaamaan toisia koiria. Se voi huolestuttaa niin pentua kuin omistajaakin. Huolehtiminen on turhaa, sillä terveet aikuiset koirat eivät ärähtele pennuille. Kannattaa kuitenkin kysyä koiran omistajalta, voivatko koirat tutustua. Sen jälkeen on hyvä antaa koirien haistella toisiaan kaikessa rauhassa. Hetken kuluttua koirat todennäköisesti jo leikkivät iloisesti toistensa kanssa. Tässäkin asiassa kehut ja oikein ajoitetut makupalat auttavat lisäämään pennun itsevarmuutta. Iso leikkisä pentu voi kuitenkin jyrätä pienemmän täysin. Silloin tutustuminen kannattaa jättää myöhemmälle iälle, jolloin pentua on jo sosiaalistettu toisiin koiriin.
Koiranpennun sosiaalistaminen

Bookmark and Share

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Stressaantuneen koiran hallinta
Stressaantuneen koiran hallinta Itsevarma koira pärjää stressaavissakin tilanteissa. More >
Vinkkejä murrosikäisen koiran koulutukseen
Vinkkejä murrosikäisen koiran koulutukseen Nuori koira saattaa käyttäytyä uhmakkaasti. Ahkera tottelevaisuuskoulutus helpottaa niin koiran kuin omistajan... More >
/koiran-terveydesta-huolehtiminen/koiran-tai-pennun-kouluttaminen/koiranpennun-sosiaalistaminen